PERBINCANGAN GERAN SEJATI MADANI UNTUK KOMUNITI DI CAMERON HIGHLANDS

14 OGOS 2024 - PAHANG

Dalam usaha memperkukuhkan kerjasama antara institusi pendidikan tinggi dan komuniti setempat, satu perbincangan penting telah diadakan antara Tuan Mohd Farid Mohd Nor, Setiausaha Politik kepada YAB Menteri Besar Pahang, dan pihak Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah (UMPSA). Perbincangan ini memfokuskan kepada penglibatan UMPSA dalam membantu komuniti Cameron Highlands untuk memohon Geran Sejati Madani yang ditawarkan oleh Unit Penyelarasan Pelaksanaan, Jabatan Perdana Menteri (ICU JPM).

Tuan Mohd Farid menekankan kepentingan kerjasama antara kerajaan negeri dan institusi pendidikan dalam membangunkan komuniti setempat. Beliau turut menyatakan bahawa inisiatif ini selaras dengan agenda kerajaan negeri untuk memperkasakan masyarakat melalui sokongan pendidikan dan pembangunan kemahiran. Pihak UMPSA, yang diwakili oleh En. Zainuddin Bin Mat Husin, Pengarah Hubungan Universiti-Komuniti, menyambut baik usaha ini dan komited untuk memberi khidmat nasihat serta sokongan teknikal kepada komuniti yang terlibat.

Geran Sejati Madani merupakan inisiatif kerajaan persekutuan yang bertujuan untuk menyokong projek pembangunan komuniti yang berasaskan keperluan sebenar masyarakat. Dengan adanya kerjasama antara UMPSA dan komuniti Cameron Highlands, diharapkan lebih banyak projek dapat dijalankan untuk meningkatkan taraf hidup dan kesejahteraan penduduk setempat. Perbincangan ini menandakan permulaan bagi satu kerjasama yang erat antara UMPSA dan Kerajaan Negeri Pahang dalam usaha mencapai matlamat pembangunan mampan dan pendayaan komuniti melalui pendidikan, penyelidikan dan inovasi yang dilaksanakan oleh warga kerja UMPSA