LAWATAN INDUSTRI KE NEXTGREEN PULP & PAPER SDN BHD

21 FEBRUARI 2024 - NEXTGREEN PULP & PAPER SDN BHD PEKAN.

Pengarah Bahagian Hubungan Universiti-Industri, Pusat Jaringan Industri dan Masyarakat Prof. Ir. Dr. Chin Sim Yee mengendalikan lawatan ke Nextgreen Pulp & Paper Sdn Bhd, Pekan. Lawatan ini merupakan sebahagian daripada usaha untuk menerokai bidang kerjasama yang lebih luas antara universiti dan industri, termasuk penyelidikan dan perkhidmatan teknikal bagi menyokong proses pengeluaran kertas dan pulpa dari tandan kosong sawit (Empty Fruit Bunch) yang berkonsepkan lestari.

Syarikat ini juga telah menjadi rakan kerjasama bagi Program ALAM@UMPSA sejak tahun 2023, menunjukkan komitmen mereka terhadap inovasi dan kelestarian alam dalam industri mereka. "Pelan Next Green Paper and Pulp" dijangka akan dilaksanakan secara berperingkat dalam tempoh lima tahun akan datang, dengan penilaian berkala untuk memastikan pencapaian matlamat yang telah ditetapkan. Ini menandakan langkah positif ke arah masa depan yang lebih hijau dan lestari bagi industri kertas dan pulpa.