BENGKEL PEWUJUDAN ENDOWMEN DAN KURSI INDUSTRI UMPSA

16 MEI 2024 - UMPSA PEKAN

Telah diadakan satu Bengkel Pewujudan Endowmen dan Kursi Industri sebagai inisiatif untuk meningkatkan kemampanan kewangan universiti. Bengkel ini telah diketuai oleh Profesor Ir. Dr. Chin Sim Yee, (Pengarah Hubungan Universiti-Industri, Pusat Jaringan Industri & Masyarakat) serta wakil dari Universiti Tenaga Nasional (UNITEN), Puan Shazlini binti Osman (Pengurus Kanan Yayasan Canselor UNITEN) dan Dr. Nur Mazlini binti Razali (Principal Researcher Institute of Sustainable Energy) yang mempunyai pencapaian cemerlang dalam pengurusan endowmen dan kursi industri.

Sesi perkongsian ini bertujuan memberikan panduan praktikal kepada UMPSA dalam usaha mewujudkan endowmen dan kursi industri mereka sendiri. Selain itu, bengkel ini juga akan membincangkan kaedah-kaedah yang sesuai untuk mendapatkan sokongan kewangan dari industri. Langkah ini adalah selaras dengan Iltizam Enam: Kelestarian Kewangan, yang menekankan strategi mampan untuk meningkatkan kestabilan kewangan universiti. Antara tujuan bengkel ini diadakan juga untuk mempergiatkan penyertaan sektor industri sebagai sebahagian daripada sistem pengajian tinggi melalui perkongsian sumber kewangan. Dengan inisiatif ini, UMPSA berharap dapat memperkukuh hubungan dengan industri, meningkatkan kestabilan kewangan, dan menyokong pembangunan pendidikan tinggi yang lebih berdaya saing.