KUNJUNGAN HORMAT KE KLK OLEO MALAYSIA

20 MEI 2024 - KLK OLEO , SELANGOR

Pada 20 Mei 2024, delegasi daripada Universiti Malaysia Pahang (UMPSA) dan UMPSA Advanced Education telah mengadakan kunjungan hormat ke KLK Oleo. Kunjungan ini disambut mesra oleh pasukan KLK Oleo yang diketuai oleh Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif, Mr. Siew Fook Ming. KLK Oleo, yang mempunyai loji pengeluaran oleokimia bertaraf dunia, dijangka menjadi rakan kerjasama strategik bagi UMPSA dan UMPSA Advanced Education. Kerjasama ini akan merangkumi pembangunan program latihan staf KLK Oleo, latihan industri sama ada di peringkat tempatan atau antarabangsa untuk pelajar UMPSA, serta program penyelidikan dalam bidang oleokimia dan biojisim.

Delegasi UMPSA terdiri daripada Prof. Ir. Dr. Chin Sim Yee, yang merupakan Pengarah Bahagian Hubungan Universiti-Industri, PJIM; Prof. Chm. Dr. Chong Kwok Feng, Pengarah Kanan Pusat Pengurusan Kecemerlangan Penyelidikan (JP&I); dan Ts. Dr. Abdul Halim Abdul Razik, Pensyarah Fakulti Teknologi Kejuruteraan Kimia dan Proses. Sementara itu, UMPSA Advanced Education diwakili oleh Pengurus Bahagian Sumber Manusia dan Korporat. Kunjungan ini diharapkan dapat memperkukuh hubungan antara kedua-dua pihak, membuka jalan kepada kerjasama yang lebih erat dalam bidang akademik dan industri, serta meningkatkan kecemerlangan penyelidikan dan pembangunan modal insan dalam sektor oleokimia.