LAWATAN UMPSA KE ECRL SDN BHD DAN MALAYSIA RAIL LINK SDN BHD

1 MAC 2024 - SOLARIS DUTAMAS, KUALA LUMPUR

Satu lawatan yang penting telah berlangsung dengan kehadiran delegasi Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah (UMPSA) ke China Communications Construction Company (ECRL) Sdn Bhd dan Malaysia Rail Link Sdn Bhd. Kedua-dua syarikat ini telah menjadi rakan kerjasama yang kukuh dengan UMPSA sejak tahun 2017 yang mana terlibat dalam Program Latihan Kemahiran Industri Projek Laluan Rel Pantai Timur.

Tujuan utama lawatan kali ini adalah untuk memperluaskan skop kerjasama antara UMPSA dan syarikat-syarikat tersebut, khususnya dalam bidang penajaan, penempatan latihan industri, dan penempatan pekerjaan bagi pelajar Program Ijazah Dual UMPSA-Beijing Jiaotong Universiti serta Program Tanggungjawab Sosial Korporat. Delegasi UMPSA diketuai oleh Prof. Ir. Dr. Chin Sim Yee, Pengarah Bahagian Hubungan Industri, Pusat Jaringan Industri dan Masyarakat, bersama-sama dengan Prof. Madya Ts. Dr. Ruzaimi Mat Rejab, Pengarah Pusat Kerjasama Strategik Akademik (PKSA), turut diiringi oleh Ts. Dr. Lee Khai Loon, Timbalan Pengarah PKSA, dan Prof. Madya Dr. Doh Shu Ing, Ketua Program (Pengembangan Ilmu dan Sarjana) Fakulti Teknologi Kejuruteraan Awam.

Lawatan ini tidak hanya menjadi titik awal bagi keterlibatan yang lebih erat antara UMPSA dan syarikat-syarikat utama ini, tetapi juga menandakan langkah progresif dalam memperluaskan kerjasama pendidikan dan industri, yang akan memberi manfaat yang besar kepada kedua-dua pihak dan menyumbang kepada pembangunan negara secara keseluruhan.