PROGRAM STEM DI SEKOLAH KEBANGSAAN MAT KILAU

2 FEBUARI 2024 - SEKOLAH KEBANGSAAN MAT KILAU, KUANTAN

Sekolah Kebangsaan Mat Kilau, Kuantan telah mengadakan program STEM dengan kolaborasi Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah yang diselaraskan oleh Pusat Jaringan Industri dan Masyarakat. PTJ yang terlibat dalam menjayakam program ini terdiri daripada Pusat Bahasa Moden, Pusat Sains Matematik, Pusat TVET Termaju, Pusat Sains Kemanusian, Fakulti Komputeran dan Fakulti Teknologi Kejuruteraan Mekanikal dan Automotif.

Program ini bertujuan untuk menginspirasi generasi muda dalam ilmu sains, teknologi, kejuruteraan, dan matematik (STEM) melalui pendekatan praktikal dan berasaskan projek. Satu aspek yang ditekankan dalam program ini adalah kolaborasi antara pelajar, guru, dan profesional dengan memperkenalkan pelajar kepada amalan terkini dalam bidang STEM. Program ini juga bertujuan untuk menyediakan murid untuk menyesuaikan diri dengan perubahan pesat dalam masyarakat dan teknologi.