TAZKIRAH RAMADHAN : PEKERJAAN DALAM IBADAH

1 APRIL 2024 - BILIK MESYUARAT, PJIM

Dalam tazkirah Ramadhan yang disampaikan oleh YM Al Fadhil Dr. Irfan bertemakan "Pekerjaan Sebagai Ibadah", beliau menekankan bahawa manusia adalah khalifah yang bertanggungjawab untuk menguruskan dunia dengan menggunakan cara dan teknologi yang bersumber daripada tempatan serta sesuai dengan keadaan masa kini. Beliau juga memberikan contoh tentang Nabi Adam yang dianggap sebagai nabi yang paling cerdik kerana mendapat petunjuk langsung dari Allah. Selain itu, tazkirah tersebut juga membincangkan tentang proses transisi dan transformasi peradaban manusia dari masa ke masa, bermula dari zaman nomad hingga moden, serta pentingnya menjadikan ilmu yang bermanfaat, rezeki yang halal, dan kehidupan yang dilindungi oleh Allah sebagai matlamat utama.

Dalam konteks pekerjaan, tazkirah tersebut menekankan pentingnya integriti dan kompetensi dalam menjalankan tugas harian. Nabi Musa dan Nabi Muhammad diangkat sebagai contoh pekerja teladan yang memiliki kekuatan dan integriti yang tinggi. Di samping itu, tazkirah juga menyoroti perlunya majikan mencontohi sikap bijak dan berilmu seperti Nabi Yusuf dalam mengurus dan memperlakukan pekerja. Konsep ini menekankan bahawa pekerjaan bukan sekadar rutin harian, tetapi juga merupakan sebahagian daripada ibadah dan tanggungjawab sebagai manusia yang menjadi khalifah di bumi.