UMPSA KUKUHKAN KERJASAMA DENGAN VOLKSWAGEN GROUP MALAYSIA SDN. BHD.

12 JUN 2024 - UMPSA PEKAN

Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah (UMPSA) telah mengadakan majlis menandatangani Memorandum Perjanjian (MoA) dengan Volkswagen Group Malaysia Sdn. Bhd., menyaksikan komitmen mereka dalam memperkukuhkan hubungan strategik antara pendidikan tinggi dan industri automotif. MoA terbaru ini, yang turut dihadiri oleh wakil-wakil dari industri, termasuk Pengarah Urusan Dr. Susanne Lehmann, Puan Nor Hayati Othman, Pekan Plant Manager, dan Miss Christine Yee, Legal and Compliance Officer, menegaskan komitmen kedua-dua pihak dalam meningkatkan kerjasama dalam pelbagai bidang termasuk penyelidikan, pengembangan modal insan, dan penempatan graduan.

Dalam kenyataannya, Naib Canselor UMPSA, Profesor Dato’ Ts. Dr. Yuserrie Bin Zainuddin, menyatakan kepentingan kerjasama dengan industri dalam memastikan program pendidikan relevan dan memberi peluang praktikal kepada pelajar. Sementara itu, Pengarah Urusan Volkswagen Group Malaysia Sdn. Bhd., Dr. Susanne Lehmann, memberikan gambaran mengenai kerjasama masa lalu dan peluang masa depan yang ada, menekankan komitmen mereka terhadap perkembangan industri automotif negara. Diharapkan kerjasama ini akan membawa manfaat yang berkekalan kepada kedua-dua pihak serta menyumbang kepada pembangunan industri automotif negara secara menyeluruh.